30 december 2020

30 december 2020

Het is een raar jaar geweest voor iedereen dankzij een virus dat de hele reiswereld heeft platgelegd.
Eigenlijk had ik nu in Zambia moeten zitten voor de laatste gesprekken met Social Welfare en dan uiteindelijk de overdracht van het huis. In drie maanden tijd had ik daar vast wel de tijd voor gehad. Gelukkig heb ik met mijn werk een regeling kunnen maken dat ik mijn hiervoor opgespaarde overuren mee kan nemen en zodra het weer kan wel snel die kant op kan.
Tot die tijd ben ik extra blij met foto’s en berichtjes die vrienden uit Zambia me opsturen als ze langs Lilato House komen.

Het huis begin december 2020.

Op dit moment is het crisis in Livingstone zelf, veel mensen werken in het toerisme en hebben nu geen werk, geen werk geen inkomen, geen inkomen is niet weten hoe je voor je kinderen moet zorgen. Zelf heb ik contact met sommige instanties en doneer af en toe iets uit mijn eigen naam naar mensen of goede doelen die ik ken. Soms in overleg met mijn stichtinggenoten doneren we namens Lilato iets naar een andere stichting daar. Zo hebben we voor Pure Skills een maand het loon van hun werknemers uitbetaald, zodat de eigenaren van Pure Skills de tijd hadden om orde op zaken te stellen en hun stichting anders in te richten. Zo blijven we van een afstand wel betrokken.

De groententuin van Charles

Met Charles, de caretaker heb ik twee maanden contact als mijn taxichauffeur me belt via What’s app. Met Charles gaat het goed, in mei heb ik hem extra geld gestuurd om een groententuintje aan te leggen. Op die manier kan hij zelf een beetje extra geld verdienen en de mensen in het dorp waar het huis staat van groenten voorzien. Het ziet er goed uit! Helaas is niet alle groeten geschikt na een paar flinke regenbuien de afgelopen tijd. Charles wordt nog steeds door ons betaald. In maart toen ik uit Livingstone weg moest heb ik een jaarsalaris voor hem achtergelaten bij de mensen van Pure Skills. Zij betalen hem elke maand. Mocht het zo zijn dat ik in maart nog niet naar Zambia kan zijn er mogelijkheden om weer een deel salaris die kant op te sturen. Over hem dus geen zorgen.

Zesco, het bedrijf dat ons moet aansluiten op de elektriciteit is eindelijk onze kant opgekomen met het plaatsen van de palen. Vlak voor kerstmis lagen de palen bij het huis. Het is nog onduidelijk wanneer de palen ook in de grond gestopt worden of we daadwerkelijk op de elektra worden aangesloten. Nou ja, tot die tijd werkt onze generator ook prima!

Charles met de palen van Zesco

In elk geval is denk ik de grootste wens voor het komende jaar dat ik snel die kant op kan gaan en kan zorgen dat het huis open kan!