Projecten

Projecten van Lilato

Het eerste project van Lilato wordt een doorgangshuis voor de straatkinderen in Livingstone (volg de ontwikkelingen onder ‘Nieuws‘). In Zambia zijn veel mensen sero-positief of hebben al AIDS. Veel kinderen groeien op zonder hun eigen ouders. Andere kinderen lopen weg van huis omdat er thuis niet veel te eten is of omdat ze zich er niet veilig voelen. Deze kinderen gaan naar een plek waar ze een handeltje kunnen opzetten en waar veel mensen zijn. Livingstone is een grote toeristische plek in Zambia.

Veel straatkinderen trekken daarom naar Livingstone, waar ze dingen proberen te verkopen en hopen dat ze wat eten krijgen van toeristen. Soms sluiten de kinderen zich aan bij een verkoopstalletje, waar ze dan onder mogen slapen. Deze kinderen zijn vaak niet ouder dan 10.

Er zijn street outreach workers die proberen deze kinderen van de straat af te halen. Door eerst contact met ze te maken als ze zelf over straat lopen. Wanneer de kinderen vertrouwen hebben in de workers proberen ze er achter te komen waar de kinderen vandaan komen en vragen of ze mee willen naar een schoolgebouw. De kinderen kunnen daar tijdelijk slapen en ze mogen er naar school. Ondertussen proberen de street outreach workers uit te vinden of de kinderen nog een plek hebben om naar toe te gaan, kinderen die zijn weggelopen worden terug naar huis gebracht, niet alle kinderen weten of ze nog familie hebben als ze wees geworden zijn, of ze kunnen naar vrienden van hun ouders. Ideaal zou zijn als de kinderen binnen hun eigen wijk opgevangen kunnen worden.

Slechts voor 1 van de 10 kinderen die van de straat gehaald worden is er geen oplossing. Hiervoor wordt een plekje gezocht in een kindertehuis.

Nu slapen de kinderen tijdelijk in een schoolgebouwtje, gemiddeld blijven de kinderen een maand vier of soms vijf of zes, zodat de workers de tijd hebben om alles rondom het kind uit te zoeken.

De street outreach workers hebben als grote wens om een doorgangshuis te hebben, waar een stuk of 10-15 kinderen tegelijk tijdelijk opgevangen zou kunnen worden. Een plek waar de kinderen een tijdelijk thuis hebben, waar ze kunnen leren en spelen en zich vooral veilig kunnen voelen.