Projecten

Projecten van Lilato

Het eerste project van Lilato zou een doorgangshuis voor de straatkinderen in Livingstone worden. Echter zijn we er niet uitgekomen met Social Welfare in de onderhandelingen rondom het huis. Wij hebben daarom in december 2021 besloten de headman van de wijk Mulala en de community daar te kijken wat we met het huis willen doen. Gezamelijk kwamen we op een community centre wat de mensen in Mulala ten goede moet komen in hun dagelijkse bestaan.

Wij werken daarin samen met Lilato Zambia en Pure Skills, twee lokale organisaties. Zij verzorgen lessen in bijvoorbeeld lassen, manden maken, timmerlessen, weven, naaien en allerlei andere vaardigheden.
Het community centre zet ook in op empowerment van vrouwen en jonge meisjes, hiervoor werken we samen met Lilato Zambia en Liseli Initiative. Zij verzorgen allerlei lessen voor women empowerment en girls empowerment. Onder andere door kookclub, lessen over menstruatie, het voorkomen van zwangerschappen en het uitgeven van micro crediten zodat vrouwen een eigen business kunnen starten. Hieronder vallen ook leesles en schrijfles aan de mensen die nog niet kunnen lezen en schrijven.

Daarnaast zet het community centre zich in voor natuurbehoud en conflicten tussen mensen en dieren. We werken hierin samen met Lilato Zambia en Njovu. Zij geven lessen over het behoud van de natuur, hoe om te gaan met dieren, hoe om te gaan met wilde dieren en dergelijke onderwerpen.

Als laatste wil Lilato er samen met de community voor zorgen dat het leven in de community makkelijker wordt, op dit moment is er weinig in Mulala en moeten de mensen ver lopen voor bijboorbeeld water, groenten, eieren en dergelijke dingen. Door te zorgen dat de mensen dit in het community centre kunnen verbouwen en verkopen kunnen de mensen een beetje geld verdienen en haalt Lilato geld op om spullen te kopen voor activiteiten. Op die manier helpen de mensen van Mulala ons om hen te helpen.