Nieuws

24 maart 2022
De meisjes van groep 6 van een school uit de wijk krijgen 10 weken lang Girl Impact lessen van de mensen van Free Haven Community Initiative. Zij zetten zich vooral in om alle weeskinderen en veel kansarme kinderen naar school te laten gaan. Daarnaast willen ze kinderen leren om vroeg na te denken over je lijf, sex, het voorkomen van zwangerschappen en dergelijke. Op die manier hopen ze dat deze kinderen in de toekomst minder snel zwanger worden en wel door kunnen leren. Eerst krijgen de meisjes van deze school 10 weken lang les, daarna zijn de jongens aan de beurt. Want zoals ze in Zambia zeggen, we kunnen de meisjes wel leren dat nee nee is en dat ze het recht hebben om nee te zeggen. Maar de jongens moeten het ook leren.

11 februari 2022
De mensen uit de wijk die interesse hebben kunnen naar Lilato komen voor een aantal lessen organisch tuinieren. Ze leren onder andere hoe ze de grond vruchtbaarder kunnen maken, wat de beste plekken zijn om een groententuin aan te leggen, wanneer het de beste tijd is om plantjes te planten en hoe ze de plantjes het beste kunnen laten groeien.
Dank je wel Steve van The Dreaded Farmer dat je de lessen wilde geven.

10 februari 2022
We willen graag starten met een groententuin voor de wijk, zodat mensen daar hun groenten kunnen verbouwen. De mensen die werken in de groententuin kunnen deze groenten dan verkopen in de wijk en daarmee geld verdienen, voor zichzelf en voor Lilato. Omdat deze groententuin aan de andere kant van huis zal worden gemaakt maken we ook daar een waterkraan. Deze kraan is ook dichterbij de kant van de wijk, waardoor de mensen uit de wijk die water komen halen daar water kunnen pakken.

20 januari 2022
Dankzij de inzamelingsfietstocht die Stichting sponsorfietstocht heeft gehouden kunnen wij een omheining bouwen om het huis heen. Het was even een discussie of die van steen moest zijn of dat het gewoon een hek moest worden. Het ene is veiliger, het andere is goedkoper. Met veel passen en meten kiezen we ervoor om een stukje muur te doen en de rest als een hek te maken. Dan wel van stevig ijzerdraad, omdat makkelijk te buigen ijzerdraad makkelijk gestolen kan worden. Daar maken mensen dan strikken van om wilde dieren te vangen in het nationale park.

11 januari 2022
Op verzoek van de vrouwen zelf hebben we vandaag 1000 kwacha uitgegeven aan micro credit. 10 vrouwen kunnen hun eigen business opbouwen met 100 kwacha. De meesten willen in de stad iets in een groot aantal kopen en dat in kleinere porties verkopen in de wijk. Hiermee willen ze dan winst maken en meer geld verdienen. Succes dames!

07 januari 2022
We hebben een gesprek met de vrouwen en de meisjes uit de wijk. Over wat zij graag zouden zien wat voor lessen er gegeven worden. De vrouwen willen graag weten hoe zij zelf geld kunnen verdienen en zouden graag micro-credit willen. De meisjes zien heel stellig, ze zien Anne met een baby lopen en dat willen zij niet. Wij moeten hun leren hoe ze geen kinderen krijgen.

03 janauri 2022
We openen het community centrum ‘rustig’ op de verjaardag van voorzitter Anne door een ochtendje kinderen te laten spelen met het speelgoed dat Anne elk jaar heeft meegenomen. We hopen hierdoor een beetje bekendheid te krijgen in de buurt, dat er nu het een en ander gebeurd in het huis en dat het toegankelijk is voor mensen. Er kwamen veel kinderen spelen en ouders kijken.

29 december 2021
Na een aantal goede gesprekken met onder andere de Headman van Mulala, de wijk waar het huis staat en een aantal andere organisaties in Livingstone is ervoor gekozen om het doel van het huis te veranderen. Er zijn drie organisaties die met ons willen en kunnen samenwerken, aangezien zij allemaal maatschappelijke doelen hebben in Livingstone wordt ervoor gekozen om van het huis een community centrum te maken. Waar de mensen die in Mulala wonen gebruik van kunnen maken en vooral, met elkaar en van elkaar kunnen leren in de omgeving die het huis biedt.
We gaan samenwerken met:
Pure Skills Zambia, een organisatie die gerund wordt door een lief koppel. Hij heeft een metaalbewerkingsworkshop en leert diverse mannen uit Livingstone hoe ze dat moeten doen. Wanneer ze de cursus hebben doorlopen kunnen ze zelf als metaalbewerker aan de slag. Zij werkt ondertussen met de vrouwen uit Livingstone om van niets iets te maken. Zij maken van afval dingen voor de toeristenmarkt om te verkopen. Bijvoorbeeld: glazen van oude flessen, knuffels van lapjes stof, deurmatten van oude zakken maismeel en plastic tasjes.
Deze lessen en cursussen kunnen zij ook uitbreiden naar Lilato om zo de mensen in Mulala een beter leven te geven.
NJOVU, is een organisatie uit Spanje die werkt met lokale mensen. Een van hun werknemers in Livingstone is ook betrokken bij Lilato. Njovu werkt aan het behoudt van de natuur, wild live en verduurzaming. Zij houden zich in Livingstone vooral bezig met de dieren in het nationale park, maar geven bijvoorbeeld ook lessen over dieren op scholen. Het is immers belangrijk dat kinderen vroeg leren omgaan met huisdieren maar ook hoe ze veilig om moeten gaan met wilde dieren.
Liseli Initiative, zij hebben als eerste missie om elk meisje in Livingstone wasbaar/herbruikbaar maandverband te geven, zodat zij niet thuis hoeven te blijven van school als ze ongesteld zijn. Daarnaast geven ze ook veel lessen om de levensomstandigheden van vrouwen te verbeteren, zoals Women Empowerment, lessen budgeteren en hoe ze een eigen bedrijfje op kunnen starten.

05 december 2021
Door Covid zijn we lang niet in Zambia geweest. Voorzitter Anne gaat weer om te kijken hoe het nu gaat, ze gaat voor 3 maanden. Dit geeft haar de tijd om goed te kijken wat er met het huis moet gebeuren, aangezien Social Welfare in Zambia toch geen medewerking wil verlenen aan het huis. Dit zorgt voor een hoop spanningen tussen Voorzitter Anne en onze partner in Livingstone. Er wordt besloten de samenwerking te stoppen en te kijken naar nieuwe partners.

Het huis ligt er wel heel mooi bij, de caretaker heeft zijn werk goed gedaan in de Covidtijd. 

11 september 2022

We hebben een nieuwe sponsor die wil kijken of ze ons langduriger willen sponsoren. Stichting Sponsorfietstocht.nl Houdt jaarlijks een fietstocht van 100 kilometer door Noord-Holland om geld in te zamelen voor het goede doel. Dit jaar ging de tocht van Schagen naar Medemblik en weer terug naar Schagen.
Ongeveer 50 fietsers hebben het fijne bedrag van 5720 euro opgehaald, waarmee wij een omheining om het huis gaan bouwen.

08 januari 2020
Bouwstenen Zambia brengt een berg dozen met daarin lakens, kinderkleding en speelgoed.

01 oktober 2020
Het plafond is in het huis geplaatst.

3 januari 2019
Het logo van Lilato is nu ook op het huis geschilderd.

29 december 2018
Het huis is nu ook geverfd aan de buitenkant.


15 augustus 2018
Er zijn meubels in het huis geplaatst, gesponsord door Africa Strong Inc

8 mei 2018
De waterleiding is van de pomp doorgetrokken tot het huis. Nu is het wachten op de loodgieter die de waterleiding in het huis gaat aanleggen.

7 mei 2018
Onze secretaris Judith Nolthenius heeft vandaag van Agnes Sluijter van DeMondhygienistAlmere kindertandenborstels gekregen. Deze zijn bedoeld voor de kinderen in Livingstone.

27 april 2018
Nu we water hebben kan er ook een begin gemaakt worden met de aanleg van de groentetuin, naast de watertoren wordt een stuk land vrijgemaakt waar we een hek omheen zetten om ongewenste dieren buiten te houden.

26 april 2018
Nu we water hebben op het land kunnen er weer meer boompjes geplant worden. De hulp van de vrijwilligers van African Impact wordt weer ingeroepen om te helpen planten. We hebben nu 16 fruitbomen om het huis staan, allemaal verschillende soorten fruit.

Voorzitster Anne plant zelf ook een boom, een perzikboom, Charles helpt haar een handje.

23 april 2018
Het plaatsen van de waterpomp is gelukt, er staat een grote watertank van 2500-3000 liter op de watertoren. Met een generator kunnen we water omhoog pompen in de tank en dan via leidingen naar beneden laten stromen.

18 april 2018
In alle ramen zit nu glas. Wat moeilijk te zien is op de foto’s, de ramen van de wc en de douche zijn van matglas, hopelijk is dat beter te zien. 

17 april 2018
Het glas in besteld en staat klaar om in de raampjes gestopt te worden. Dit is een heel secuur werkje dus daar mogen we niet bij helpen. Een dag later zit het glas allemaal in de ramen.

16 april 2018
Na overleg over de noodzaak van water bij het huis, met name om de bomen water te geven die er staan en voor Charles, degene die het huis bewaakt, wordt besloten de waterpomp te installeren. Wat begint met het plaatsen van een watertoren.

12 april 2018
Het bouwteam van African Impact knutselt samen met Bob randjes in de douche zodat straks het water niet in de gang stroomt.

10 april 2018
De vrijwilligers van het bouwteam van African Impact komen wederom een handje helpen met het verven, ditmaal een zwarte rand op de muur om de onderkant te beschermen tegen vuil en stoten. 

4 april 2018
Binnen zijn de deuren geplaatst, elke kamer kan nu afgesloten worden. Het is alleen nog even puzzelen welke sleutel bij welk slot hoort.

28 maart 2018
Er is nog geen waterleiding, maar de wc’s zijn wel al geplaatst.

30 november 2017
De vrijwilligers van het bouwteam van African Impact komen ook een handje helpen met het verven van de binnenkant van het huis.

14 november 2017
Onze vaste donateurs Ronald en Marlene komen een handje helpen in het huis. Zij schilderen beide een paar muren.

01 juni 2017
Anne en Judith planten ook een aantal boompjes rondom het huis, mango-bomen, limoen-bomen, sinaasappelbomen, avocado en bananenbomen.

01 juni 2017
Secretaresse Judith verft de eerste muur lila en Voorzitter Anne zet als eerste een handafdruk op de muur.


Vervolgens zetten Judith, Cathy en Anne allemaal handjes op de muur, waaronder ook een driehoek met alle drie onze handen. Natuurlijk moesten we daarna onze handen schoonvegen.


Judith heeft bij deze ook haar stempels in het huis achter gelaten.

01 juni 2017
De vloer een van de slaapkamers is gelegd!!!

De slaapkamers krijgen betonnen vloeren, hier is duidelijk te zien dat in een van de slaapkamers de vloer in gelegd. Bij twee andere slaapkamers is dat ook gebeurd.

25 april 2017  
Het hele huis is gepleisterd, behalve een muur!!!

Vanwege het eigenlijk goede regenseizoen voor de Afrikanen, waren de wegen onbegaanbaar geworden en moest er met verder transport van bouwmaterialen gewacht worden tot de wegen beter werden.

22 februari 2017
Er is begonnen met het stuken van de muren!!!
De buiten muren zijn gestukt.

10 februari 2017 
De raamkozijnen zijn geplaatst!!!
Lilatohuis van een afstand, met raamkozijnen.

7 december 2016
Een rondleiding in Lilatohuis!!!

29 november 2016 
Binnen zijn de elektriciteitsdraden aangelegd!!!
Helaas moeten we op de echte elektriciteit even wachten, de aansluiting op Zesco, het netwerk van Zambia laat op zich wachten door een ernstige regentijd. Hierdoor kunnen er geen palen in de grond worden geslagen om de draden dichter bij het huis te komen.
De stopcontacten zijn zichtbaar in het gebouw.

25 november 2016
De raamkozijnen worden gemaakt!!!
Manny en Kelvin van Pure Skills hebben zich gestort op het maken van de raamkozijnen.

Kelvin aan het werk aan een raamkozijn.

Manny aan het werk aan een raamkozijn.

22 november 2016
Het huis van binnen en buiten met alle muren!!!
De douche- en wc-raampjes van buiten

De douche- en wc-ruimtes.

17 november 2016     
Het dak zit erop!!!

12 november 2016  
De aanbouw van het dak in begonnen!!!
Het dak in aanbouw.

25 september 2016
Water op Lilatoland!!!
Dankzij een fijne donatie van de ouders van oud-vrijwilliger Nils, die in plaats van cadeaus een donatie naar Lilato wilden toen ze allebei 50 werden, hebben we een waterput kunnen slaan op Lilatoland.
Bedankt Joakim en Andrea!
De drilboor aan het werk om naar water te graven.

Yes, er is water!!

24 augustus 2016   
De buitenmuren groeien tot plafondniveau!!!
Na een grote anonieme donatie gaat met de hulp van African Impact Livingstone de bouw verder zonder dat Anne zelf in Zambia is.
De buitenmuren zijn tot plafondniveau gebouwd.

De bouwers bij elkaar.

7 februari 2016 
Er wordt een veranda bij gebouwd en de muren gaan iets omhoog!!!
De aanbouw van een veranda.

Veranda in aanbouw en de muren zijn iets hoger.

12 juli 2015
Het Lilatohuis is zichtbaar op GoogleMaps!!!

25 april 2015
Er is een begin gemaakt met de muren!!!
Er is een begin gemaakt met de muren, geen groot begin, in verband met onze financiële middelen. Het muurtje is nu 3 stenen hoog. Dit is wel goed, want door elke keer iets van gewicht op de fundering te bouwen kan het beter stabiliseren in de grond.
De muren zijn nu ongeveer drie stenen hoog.

9 maart 2015
De fundering is opgedroogd!!!
De fundering is mooi opgedroogd, nu moeten we er weer een paar regenbuien overheen laten gaan om het gebouw goed in de grond te laten zakken. Dat zorgt alleen maar voor meer stevigheid. Het komt ook wel mooi uit, voor nu is het geld bijna op.
De fundering helemaal af.

Even laten testen of het wel stevig is.

26 februari 2015
De fundering wordt afgemaakt!!!
De fundering is goed ingezakt en er kan een laag cement op om het helemaal af te maken.
De fundering ligt klaar voor een laag cement.

Er komt toch nog een hoop kijken bij het leggen van het cement.

Anne probeert een handje mee te helpen.

29 januari 2015  
De eerste stap van de fundering is af!!!

Het eerste deel van de fundering is af, nu moeten er een paar regenbuien overheen om het zand en de steentjes goed in elkaar te laten zakken.
De eerste stap van de fundering is af.

De mannen gaat onvermoeibaar door met werken.

Anne plant vandaag ook een paar fruitbomen met de kinderen, zodat ze over een paar jaar grote fruitbomen in de tuin hebben staan.

Anne plant een boom.

27 januari 2015
De eerste steen is gelegd!!!
Een bijzonder moment! Anne legt met Tammy en Cathy de eerste steen.

De allereerste steen.

 

19 januari 2015
Anne de voorzitter is al zes weken in Zambia om de eerste aanzet te geven voor het bouwen van het huis. Vandaag zijn ze op het stuk land dat Lilato Foundation heeft gekregen begonnen met bouwen.

17 december 2015
Er is ons land toegezegd door de Chief van Mukuni, 2 hectare land om het huis voor de straatkinderen op te bouwen. En mogelijk meer huizen of een school.

29 mei 2014
We hebben een ANBI-status toegekend gekregen, met terugwerkende kracht vanaf 22 november 2013.

6 december 2013
Alles rond de bankrekening is rond, er kan vanaf nu gedoneerd worden naar girorekeningnummer:
IBAN  NL48 INGB 00 06 31 34 68
ten name van Stichting Lilato Foundation.

25 november 2013
We hebben een mailadres: info@lilato.com

22 november 2013
Een notaris in Amsterdam heeft de statuten van Stichting Lilato Foundation gepasseerd en hij gaat de inschrijving bij de Kamer van Koophandel regelen.

31 augustus 2013
De oprichtingsvergadering van Stichting Lilato Foundation vindt plaats in Amsterda