Zambia

Zambia, officieel de Republiek Zambia, is een onafhankelijke republiek in het zuidelijke deel van Afrika. Het grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola.

De hoofdstad, Lusaka, ligt ongeveer in het midden van het land. Zambia is ongeveer 20 keer zo groot als Nederland. Zambia is opgedeeld in negen provincies:

Central, Copperbelt, Eastern, Luapula, Lusaka, Northern, North-Westren, Southern, Western. In 2011 wonen er ongeveer 13,5 miljoen mensen.

Van oudsher leefden er verschillende stammen in Zambia, er zijn bewijzen dat er 300.000 jaar geleden al mensachtigen woonden.

In de 17de eeuw kregen de Portugezen invloed vanwege de handel in koper. Daarna floreerde de slavenhandel en konden de inwoners net overleven. In 1924 werd Zambia een Britse kroonkolonie en namen de blanken de macht over. Vanaf 1951 verzette het ANC, de zwarte nationalisten, zich tegen de blanke overheersing. Vanaf dat moment streven meer (zwarte) partijen naar onafhankelijkheid. Zambia heette toen Noord-Rhodesie. Na een strijd tegen de apartheid en onafhankelijkheid verklaarde Zambia zich op 24 oktober 1964 onafhankelijk.

In Zambia worden ruim 70 talen gesproken, voornamelijk Bantoe-talen. Slechts 7 talen hebben een officiële status, Bemba, Kaonde, Lozi, Lunda, Luvale, Nyanja en Tonga. De echte officiële taal in Zambia is Engels, dat is de taal die de kinderen op school leren.

Zambia is officieel een christelijk land, desondanks is er een grote verscheidenheid aan religieuze tradities. De traditionele geloven van het land mengen zich gemakkelijk met de christelijke opvattingen. Vrijwel de hele bevolking is Afrikaans, ongeveer 99%. In de dorpen kom je nog veel traditionele Bantoe-stammen tegen. Deze leven soms nog volgens de oude tradities. In de steden is dat minder belangrijk. Muziek en dans zijn wel overal in Zambia belangrijk voor de overdracht van cultuur.

De belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners is de mijnindustrie. Er wordt onder andere steenkool, zilver, koper, zink, uranium, lood en kobalt gedolven.

Een andere belangrijke inkomstenbron in Zambia is het toerisme, met name rond de stad Livingstone. Deze stad grenst aan de Victoriawatervallen. Daarnaast zijn er twee grote natuurparken in Zambia, waar de Big Five (olifant, leeuw, neushoorn, buffel en luipaard) gezien kan worden. Qua natuur heeft Zambia veel te bieden, het grootste gedeelte van Zambia bestaat uit natuur. De weersomstandigheden in Zambia zijn prettig, omdat het iets hoger ligt dan de landen in de omgeving is het er niet zo heel warm, gemiddeld is het rond de 25-30 graden. Van november tot mei is het regentijd.

De meeste Zambianen eten nshima, een pap gemaakt van maismeel. De mensen eten nshima voor het ontbijt, lunch en avondeten. Bij het avondeten eten ze er ook aardappels, groenten, en soms vlees bij.

In Zambia leeft 68% van de bevolking onder de armoedegrens, aldus het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Ook in Zambia vormt aids een grote bedreiging. Echt vruchtbare oplossingen om de verspreiding van aids tegen te gaan zijn er nog niet. Malaria vormt ook een bedreiging voor de bevolking. Echte preventie tegen deze muggen is er nog niet.