Over ons

Ontstaan van Lilato

Lilato betekent “liefde” in, lozi, een van de streektalen die rondom Livingstone, Zambia, gesproken worden. Liefde die helaas niet voor alle kinderen in deze wereld vanzelfsprekend is.
In 2012 kreeg Anne Smudde de kans om een paar maanden vrij te nemen van haar werk. Ze maakte de keuze om vrijwilligerswerk in Afrika te gaan doen. Ze werkte er onder andere zes weken met kinderen in Livingstone.

Anne werd al snel gegrepen door een project in de wijk Linda, een van de wijken in Livingstone. Ze verzorgde daar onder andere vakantieactiviteiten op een school.
Het viel haar op dat er in een klaslokaal matrassen lagen. Van de directrice van de school begreep Anne dat er een lokale organisatie was, de street outreach workers, die dakloze kinderen probeert van de straat te halen en te kijken waar ze opgevoed kunnen worden. Sommige kinderen lopen weg van huis en kunnen weer terug naar huis, anderen zijn wees en weten niet of ze nog ergens familie hebben. De kinderen die van de straat gehaald worden, slapen in of bij de school, tot er een goede oplossing voor de kinderen gevonden is.
Na de nodige gesprekken met de directrice van deze school ontstond het idee van een soort ‘doorstroomhuis’ voor deze kinderen.
Dat was het begin van Lilato.
Stichting Lilato Foundation is in 2013 opgericht door Anne, Judith en Vincent.

In 2021 is door de veranderde wetgeving omtrent kinderen in Zambia en een minder wordende samenwerking met Social Welfare besloten om de samenwerking te stoppen. In overleg met de Chief van Mukuni en de Headman van Mulala hebben we toen besloten om van Lilato een buurtcentrum te maken voor de inwoners van Mulala. In het buurthuis kunnen de mensen van Mulala hun kennis en skills verbreden.
Wij zijn in 2021 ook de samenwerking aan gegaan met Pure Skills, Liseli Initiative en Njovu. Deze organisaties werken ook in Livingstone. Zij werken onder andere aan het verbeteren van skills van mensen, werken aan projecten voor vrouwen en meisjes en ze komen op voor het behoud van Wild Life.